2011. augusztus 25., csütörtök

VIRÁGOK

Mit lehet ebben a nagy melegben csinálni? Virágokat, amelyik nem hervad el és ajándéknak is jó. Mire lesz hozzá szükséged?
Hurkapálcák, színes papírok, filcek, vagy dekorgumi, pici drót, fénykép, zöld krepp-papír.
A hurkapálcákat tekerd be krepp-papír csíkkal, ragasztóval rögzítsd mind a két végén. A formákból mindenből 2-őt vágj ki. A leveleket mielőtt összeragasztanád, tedd közé a drótot úgy, hogy egy kis darab kilógjon, ezzel rögzítheted a hurkapálcához. A virágra tedd rá a pálcát, majd ragaszd oda majd a másik virágot is

 Mielőtt a sárga közepét ráragasztod, tedd oda a fényképet, de nézd meg, ne takarja el az arcodat.

2011. augusztus 21., vasárnap

Újabbak

A kitűzők száma is gyarapodott ezzel a három kék " alkotással", az egyik már gazdára is talált.


Új ruha

A mobilomnak kaptam egy tokot, de sajnos szőrén - szálán eltűnt, így csináltam egyet. Sajnos olyan lilás árnyalatú gombom mint a virág  nem volt itthon, ezért varrtam rá ezt a fehéret, de majd veszek és akkor egyforma lesz a szín.
Első próbálkozásra nm is sikerült rosszul. Már a másodikat készítem, de ezt rendelésre csinálom, a lányom kérte.


Úgy látszik, nálunk a lila árnyalatai a menő színek.

Hát a fényképezési tudományomon még nagyon sok javítani való van.
Keresek más helyet, ahol a fényviszonyok jobbak.

remélem a következő képek már jobbak lesznek.

Próbálkozásaim





Egész kedvet kaptam a horgoláshoz. Már mutattam, hogy mi lett a zsákocskából. Most egy kicsit más lett belőle, de az alap a zsákocskából van. A lányomnak készült ez a doboz apróságoknak. Nekem kicsit komor ez a szín - Egész sötét lila lenne, bár itt nem látható jól -,próbáltam néhány ötlettel enyhíteni, de Neki csak egy színben kell. Ám legyen, hisz Neki készült.



2011. augusztus 15., hétfő

Kedvenc ételeim

Szarvas Mici feldobott nekem egy labdát, " Mi a gyermekkorom kedvenc étele?" Több helyen olvastam már és sokat gondolkodtam rajta, mi is az, amit nagyon szerettem, de nem nagyon jutott az eszembe semmi.
Azt tudom, ha az öcsémet megkérdezte Édesanyánk mi legyen az ebéd, tízből tízszer azt mondta" császármorzsa meggybefőttel". Hát nekem ilyen nem volt. Emlékeim szerint majdnem minden evő voltam. Azért majdnem, mert pl a sóska, spenót sárgarépa főzelék meg sem állhatott a tányéromon, látni sem bírtam.
Amikor megkaptam Mici kérdését felhívtam Édesanyámat, de Ő sem emlékezett semmi kirívó dologra. És akkor törni kezdtem a fejem. Hoppá! Hát a tojásos galuska, na az akár minden nap jöhetett. Volt olyan hetem amikor még csak tanulgattam mit is kell csinálni egy óvónéninek- és nyári szünetben otthon voltam- hogy a  szomszédok ha csak meghallották, hogy már megint tojásos galuskát csináltam, mérgezést kaptak tőle.
Amikor Édesanyám tésztát gyúrt, számítania kellet rá, én körbecsipkedem a nyers tésztát. Erről jut eszembe, a frissen kifőtt csupasz tésztát nagyon szerettem, mindig kunyeráltam egy kis "csupilit".
Az én időmben nem volt mindennap édesség, voltak kedvenceim, amit ha kaptam, hááááát az mennyei  volt.
Édesapám amikor  Budapesten járt, olyankor mindig kaptunk egy - egy tábla Tibi csokit. Az öcsém kéket, én pirosat - ma is a a keserű csoki a kedvencem. Általában éjjel ért haza, amikor már túl voltunk a fogmosáson, elvileg aludtunk, de engem nem hagyott békén a csoki ígérete. Mindig megfogadtam, nem eszem meg csak reggel, de én nem tudom milyen manók jártak felénk, reggelre mindig csak a  hűlt helyét találtam a csokinak.
Azután ott voltak a nagymamáknál a búcsúk, amik nem múlhattak el vattacukor, illetve törökméz , vagy habcsók nélkül.
Ha ezt olvassátok, azt hihetitek, nálunk édességből állt a világ, de ezek csak ritkán adódtak.
Viszont volt egy étel, amire felnőtt koromig kellett várnom és ez a sztrapacska. Egy olyan házban laktunk, ahol az udvarban többen család is lakott. A szomszéd néni sokszor megkínált süteményekből, mikor éppen mi volt, de valahogy a sztrapacska mindig kimaradt, pedig én nagyon szerettem volna megkóstolni, de kérni szégyelltem. Szóval nagy lettem és CSINÁLTAM, azóta is az egyik kedvencem.
Kinek is adjam tovább a kérdést?

Huligánlány Cili textiles

Ovis leszek

Minden szülő szembesül azzal a ténnyel, hogy csemetéje óvodáskorú lesz. Kinél előbb, kinél utóbb, de bekövetkezik a nagy esemény.
Már a jelentkezéssel, vagy még előbb elkezdődik a dolog. Javaslom a Szülőknek, ne az legyen az elsődleges szempont, hogy közel van az óvoda. A gyermekkel együtt látogassanak meg néhány óvodát, ismerkedjenek az épülettel, az óvónénikkel, a daduska nénikkel, az óvoda programjával, az ovi udvarával.Nézzék meg, hogy érzik magukat a gyermekek az óvodában. Igaz az a mondás, ami az iskolában gyakran elhangzik, hogy "tanító nénit válasszunk". Ez az óvónénire is éppen úgy érvényes lehet, hisz gondoljunk csak bele: ott hagyjuk a gyermekünket egy teljesen idegen környezetbe, vadidegen emberek,között, új, szokatlan minden. Amíg eddig egyedül, vagy testvérrel volt,most sok-sok kisgyerek van körülötte. Mások a szokások, stb. Minket is megvisel a változás, hát még egy pici gyermeket.
Szinte minden óvodában van nyílt nap, amikor a szülők, vagy leendő szülők betekintést nyerhetnek az óvoda mindennapjaiba.
Elmondanám nálunk hogy történik a beszoktatás.
A beiratkozásnál többnyire a csemete is jelen van, így alkalma adódik szemügyre venni az óvodát. Aki bátrabb bejön a terembe,szétnéz, szinte alig lehet elvinni az oviból, aki bátortalanabb, az anya biztonságot adó szoknyája / vagy nadrágja mögül kukucskál.
Ilyenkor már lehetőség van arra, kiválassza a neki legkedvesebb jelet, ha olyan éppen nincs, az óvónénik készségesen elkészítik, ha kivitelezhető. Arra is gondolni kell, hogy később majd ezek a kis kezek is le tudják rajzolni.
Jún. elején Szülői értekezletet tartanak az óvónénik, itt megbeszélik a fontosabb dolgokat, a szülők választ kapnak kérdéseikre.Aki igényli, ahhoz már a nyár folyamán ellátogatnak az óvónénik, ahol lehetőség van a gyermekek jobb megismerésére. Aug.-ban, amikor a nyári szünetnek vége, aki teheti be-be néz, kis időt eltöltenek nálunk, játszanak, ismerkednek az ovival.
Szeptemberben ismét benépesül az óvoda. Az új gyermekeknek apró, névvel és jellel ellátott, nyakba akasztható ajándékkal kedveskednek a gyermekeknek. Az anyukák is ott maradhatnak az óvodában, ez az időtartam kb. 2 hét, amíg fokozatosan hozzászoknak a gyermekek az óvodához, a változáshoz.Egy hétig mind a két óvónéni és a daduska néni is bent van a csoportban, hogy mind hármójukat egyszerre szokják meg a gyermekek.
Igyekszünk a gyermekek igényeihez a lehetőségekhez képest alkalmazkodni.

Erdős Évi üzenete után jutott eszembe, hogy nálunk is minden tavasszal van egy játszóház, amire a leendő ovisokat hívjuk meg, ahol közös játék, barkácsolás,  mesélés, bábozás alkalmával is ismerkedhetnek az óvodai élettel

2011. augusztus 10., szerda

Megint csináltam néhány kitűzőt, pontosabban hármat:










A két lila selyemből készült flitterrel és gyönggyel, illetve csipkével díszítve. A harmadik anyagát nem tudom meghatározni, mert egy régi blúz lett "újrahasznosítva", gyöngyökkel díszítve.
http://annaskertje.blogspot.com/
egy jó kis horgolt zsákocskát. Nosza, gondoltam, egy ilyet talán én is tudok csinálni.
El is készült, bár nem olyan lett mint a képen, de nekem tetszik.
Mi ennek az oka? Mármint a másságnak!
Nem nagyon ismerem a fonalakat, olyan nagy választék nem volt itthon, és azok is csak maradék fonalak voltak. Kisebb lett mint gondoltam, változtattam is egy kicsit rajta - nem fogyasztottam és csíkokat kellett csinálni bele, hogy elég legyen a fonalam, merevebb mint az eredeti -. A fürdőszobába szántam apróságoknak,de a mérete miatt nem jó erre a célra, viszont  jó lesz amikor megyünk a játszótérre az unokámmal : egy gombolyag fonal  és a horgolótű beleférnek.
A lányomnak és a menyemnek nagyon megtetszett, bár Ők is kértek változtatást. Szintén ilyen merev legyen, de rövidebb és teteje is legyen. Rajtam nem múlik, már vettem is fonalat, de most tanácsot kértem a boltban.
Ahhoz képest, hogy évekkel ezelőtt volt a kezemben horgolótű, szerintem nem is olyan rossz, íme a művem :

Van nekem egy zöld könyvem, amibe 40 év vers gyűjtése van.
 Ebből szeretnék most kettőt megosztani Veletek.
Nagyon szerették a gyermekek, de én is szívesen mondogattam mind a kettőt.


Pákolitz István : A törpe meg a körte

Egyszer volt hol nem volt,
volt egyszer egy törpe;
gondolt egyet, s elindult
a Föld körül körbe.

Ahogy ment,mendegélt,
elfáradt a törpe
s egy vadkörtefa alatt
lepihent a földre.

Tűnődött a törpe:
Hogy lehet ez? Ekkora fán
ilyen pici körte!

Amíg ezen törte
csöpp fejét a törpe,
elaludt és azt álmodta,dinnye terem a körtefán
és nem pici körte

Amíg aludt a törpe
szél támadt s a vadkörtefát
csúnyán megpörölte
gallyát tépte-törte

s egy pici vadkörte
épp az orrahegyére pottyant:
felébredt a törpe
és akkorát nevetett, hogy
könnyét is törölte

Ha dinnye lett volna
és nem pici körte,
nem nevetett volna
ilyen jót a törpe


A másik vers Tordai Jolán verse : Mézeskörte 

Lepottyant  egy mézeskörte
a kertbe,
arra ment egy pici hangya,
meglelte.
Megkóstolta, megízlelte
elszaladt;
testvéreit hívta gyorsan:
siessetek azonnyomban,
mézeskörtét találtam a
fa alatt.


Nosza rajta, siettek a
kishangyák
örültek a jó falatnak;
elhordták.
Nem ették meg falánk módra
izibe:
rövid nyárra hosszú tél jön
gondoltak ők erre rögtön
és a körtét mind elrakták
télire

2011. augusztus 6., szombat

Esős napokra

Még nincs vége a nyárnak, de sajnos az időjárás jelentést hallgattam és megint esősebb időt jósolnak.
Erre az időre ismét bekényszerülünk a szobába, vagy a teraszra. De akkor sem kell ám unatkozni. Most olyan játékokat ajánlok, amit többen játszhattok.

Üresből teli
Töltsünk meg egy nagyobb kosarat, vagy vödröt különféle tárgyakkal / labda, baba, zokni, sapka, sál, stb. /. Néhány méter távolságban tegyünk annyi üres kosarat, dobozt, vagy vödröt, ahány játékos van.
A feladat: mindenki vigyen át a nagy kosárból minél több tárgyat a magáéba / egyszerre csak egy tárgy vihető /. Amikor a nagy edény kiürült, az győz, aki a legtöbb tárgyat rakta a maga kosarába.
Másik változat:
2 csoportra osztjuk a gyerekeket. mindegyik csoport kap egy - egy nagy dobozt, vödröt, stb. Jelre mind a két csoportból az egyik gyermek elkezdi hordani a nagy kosárból a saját dobozukba a tárgyakat. A másik gyermek pedig az ellenfél dobozából, visszafele hordja a tárgyakat a nagy kosárba. Jelre abbamarad a játék. Az a csapat győz, akinek a kosarában több tárgy van.

Fessünk valamit
Nem csak ecsettel lehet festeni. Kiválóan megfelel a fültisztító pálcika / mindegyik színhez külön pálca /,hurkapálcára rákötünk egy darab szivacsot, vatta darabot. Különböző anyagokat / pl. kordbársony, termo anyag, papírszalvéta, krumpli darabot rászúrni - ebbe még mintát is vághatunk, madártoll, bonbonos dobozban az a műanyag lap, amit gyerekkorunkban pukkasztgattunk /. Megszámlálhatatlan az anyagok sokfélesége, csak a fantáziánk szab határt.

Hopp, kapd el!
2 műanyag palacknak vágjuk le a felső részét / az így kapott két tölcsér díszítését bízzuk a gyerekekre. Ragaszthatnak, festhetnek rá, stb. / Készítsünk összegyűrt újságpapírból teniszlabda nagyságú golyót, borítsuk be színes krepp - papírral.
A két játékos feláll egymással szemben és a kezükben lévő tölcsérből próbálják meg átlökni a labdát a szemben állónak, aki viszont azon igyekszik, hogy azt a tölcsérrel elkapja.
Ha többen vannak, bajnokságot is lehet rendezni, de akkor több tölcsért, illetve labdát kell készíteni.

A mai utolsó játékom nagyobb gyerekeknek való. Mi nagyon szerettük játszani, minél többen voltunk, annál érdekesebb volt, hisz nagyon kellett törni a fejünket.A játék neve:

Ország, város

Egy fekvő téglalap alakú papírt több részre kellett felosztani, mi 8 részre osztottuk
és a következőket kellett beírni:
Ország, Város, Fiú, Lány, Növény , Állat, Tárgy, Híres ember.
Kijelöltünk valakit, aki hangosan azt mondta " A ", majd magában mondta tovább az "ABC"-t. Amikor a játékvezető azt mondta " STOP", megmondta melyik betűnél tartott és azzal kellet minden rubrikába egy  -  egy meghatározást írni. Aki a leghamarabb elkészült, hangosan azt mondta: KÉSZ. Innentől kezdve nem lehetett tovább írni. A játékvezető hangosan mondta: Ország és mi sorban megmondtuk az ország nevét, amit beírtunk Ha két vagy több azonos ország név hangzott el, azt ki kellet húznunk. A végén összeadtuk, hogy abban a játékban hány jó megoldás volt és a sor végéra írtuk.
A játék végén összesítettük a számokat és az győzött , akinek a legtöbb pontja volt.
Remélem elég érthetően írtam le. Beakartam illeszteni a táblázatot, de valami miatt nem sikerült.

Jó szórakozást mindenkinek.
Ne szomorkodjatok, biztosan lesz még strandolási idő!

2011. augusztus 3., szerda

Egészen elhanyagoltam a gyermekeknek szóló bejegyzéseket, pedig eredetileg nekik , illetve a Szüleiknek készítettem ezt az oldalt.
Délután keresek néhány olyan játékot, amit az egész család közösen játszhat, vagy több gyermek együtt, amikor az idő a szobába kényszerít benneteket.




Addig is megmutatnék néhány újabb kitűzőt
Még középiskolás koromban tanultam meg a horgolás néhány lépését. Azóta csak nézegettem a szebbnél - szebb dolgokat, amiket mások csináltak.
A napokban nekiduráltam magam: Nem igaz, hogy én nem tudok ilyeneket csinálni.




Az első próbálkozásaim a kicsi virágok voltak, majd videó felvételen néhányszor megnéztem a 3D virág készítését.Első próbálkozásra nem is lett olyan rossz, bár van egy lépés, amikor a harmadik oldalra kell átlépni, az még nem tökéletes, de szorgalmasan gyakorolok, nézegetem a videó felvételt.