2016. július 3., vasárnap

Mi illik?


Eddig úgy tudtam, ha készítek valamit, és megosztom másokkal, akkor úgy illendő, odaírom, kitől vettem az ötletet, kinél láttam hasonlót.
Hasonlót, hisz ugyanolyat úgysem tudnék csinálni.
A FB az egyik szalaghímzős hölgynél láttam egy mobiltokot és egy kedves ismerősömnek elkészítettem, feltettem és megírtam kinél láttam, és megköszöntem.
Konkrétan a a szöveg: '" Ilkánál láttam, megtetszett, megcsináltam, köszönöm".
Erre kaptam egy privát üzenetet, / mástól /, ne nagyon hangoztassam, hogy kitől van az ötlet, mert a hölgy nem szereti, még le is tilthat, de ha meglátja, úgy is rájön, hogy Tőle van az ötlet.
Azt gondolom, inkább én jelezzem, hogy Nála láttam, mint hogy szembesüljön a dologgal , és esetleg úgy érezze a háta mögött ügyködtem.
Én eddig még ilyet nem tapasztaltam, soha senki nem sértődött meg, ha más is elkészítette és nem csak a mintát, de a végtermék is hasonló.
Mondom, nem tudom, mi a hölgy véleménye, a figyelmeztetést mástól kaptam.
Én bármikor kérdeztem Tőle, mindig nagyon készséges volt, segített.

Na, akkor most mit diktál az illendőség??





Köszönöm, hogy nálam jártál

13 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon illendően jártál el. mennyire hasonló a kettőtöké?

    VálaszTörlés
  2. Teljesen egyet értek. Szerintem az ember ék büszkének kellene lennie, ha inspirál valaki mást az alkotásával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nem Ő írta ezt nekem, egy másik hölgy, engem az illető hölgy azóta sem keresett, azt sem tudom látta-e egyáltalán a FB-n, amit csináltam

      Törlés
  3. Nem tudom kiről van szó, de én sokat néztem a szalaghímzéséket és az ötlet az Afrikában élő orosz hölgytől ered..... Ez biztos! Én is onnan vettem és használtam fel már rég. Nyugodtan leírhatod a sértett nevét, mert nincs semmi új, egymástól vesszük az ötleteket.
    A mobiltartó csodás lett!

    VálaszTörlés
  4. Láttam már hasonlót a pinteresten, nem is mostanában már jó pár éve. Egy, egy ötlet ha jó mindenki a saját ízlése szerint elkészíti hasonló, de még sem ugyan az. Különben nagyon szépre sikerült, gratulálok!

    VálaszTörlés
  5. Amit az internetre feltesznek az közkincs , bárki lemásolhatja az ötletet- több kevesebb sikerrel-
    Szerintem az illetlenség netovábbja inkább az, ha valahonnan lementesz egy képet és bárhol felhasználod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emőke, nem tudom jól értem-e, illetlen voltam, hogy elkészítettem és megmutattam? Még akkor is, ha megjelöltem, hogy kitől vettem át az ötletet? :)

      Törlés
  6. Nem jól értetted, a két mondat csak összekapcsolódik, nem ugyanaz.
    Mint mondtam, ami felkerül az internetre, az illető ha akarja, ha nem az közkinccsé válik.Itt ráadásul megint valami " jóindulatú" egyén nyilvánította ki szánalmas szereplési vágyát, akinek semmi köze az eredeti munkához. Ezt véleményem szerint hagyd figyelmen kívül. Ha az eredeti munka kézítője szól, az már más dolog, ő majd közli veled hogy etikátlan voltál- e vagy nem. Van akit ez zavar, van akit nem. És már megint az a kurv@ FB, ott mindig csak a baj van....szánalmas, műanyag színház az egész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, nekem is ez volt a véleményem.
      A "tulajdonos"-nak nem volt kifogása, sőt mindig nagyon segítőkész volt, ha szakmai kérdéssel fordultam Hozzá. :)

      Törlés
  7. Éva, szerintem teljesen korrekt módon jártál el, nem kell aggódnod. Az ilyen "jóindulatú" igazság bajnokai nem is értem, hogy jönnek ahhoz, hogy Neked privátban irogassanak.
    Amivel én egyszer szembesültem, és bár a mintát nem én terveztem : egy hímzős közösségben a blogomról lementett vízjeles, weboldallal feliratozott kész munkám fotójával kunyerált valaki mintát. Namármost: ha én kihímeztem, nagy valószínűséggel tudok segíteni az illetőnek a minta elérésében....a blogon kinn az email címem. No comment.

    VálaszTörlés