2014. október 23., csütörtök

Festettem

Régóta készülök rá, hogy fonalat és más egyéb tartozékokat fessek. Úgy gondoltam, ez a borongós, szürke nap megfelelő lesz rá.
Mindent úgy csináltam mint máskor, csak éppen a végeredmény lett más.
Egyáltalán nem színátmenetes fonalat akartam festeni, egyik másik mégis úgy sikerült. Igaz csak egy kicsit látszik, talán a fotó nem is adja vissza, de én látom. 
A csipkék, farkasfogak nem olyan színűek lettek, mint a fonal, a szalagról már ne is beszéljek. 
Pici hímzővászon darabokat is tettem bele, kíváncsi voltam a végeredményre, hát azokat már le sem fényképeztem, mert a narancssárga kivételével mind foltos lett, ki is dobtam őket.
Egyszerre tettem mindent ugyanabba festőlébe, ugyanannyi ideig csücsültek benne. Látszik, hogy mit jelent az anyagok másfélesége.
A színek....Volt narancssárga, fenyő-és sötétzöld keveréke, égszínkék, bordó és piros.
A bordó olyan barnás lett, a szalagoknál pedig a piros és a bordó majdnem egyforma barnás lett. Igaz, a piros nagyon halvány rózsaszínűre fogta be, ezért tettem bele egy kicsit a bordó léből is, így lett az is barnás.
Lehet, hogy mégsem az ilyen szomorú idő a megfelelő a festésre?




12 megjegyzés:

  1. Nem tudom... a fényképek alapján (még kinagyítva is :) nagyon szép színeket festettél! Én a színátmeneteseket kimondottan szeretem.
    A kidobott anyagokat pedig tessék azonnal kikukázni vissza! Nem foltos, hanem rusztikus! Ha Neked nem kell, ha találkozunk, nekem adod. Minden anyag jó valamire! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megvártam mig Ildikó írta... igy igaz , nekem is mondta, pedig az én festett anyagom olyan lett, mintha a Maci körbe hordta volna az udvarba, sárba....nem ilyen szépek
      Bizony jó hogy akkor nem dobtam el...
      Éva nekem tetszenek a festett dolgaid....

      Törlés
  2. Én is ezt mondom: Vissza a kukából!!!!! Nem szabad kidobni!!!!
    Én sem látom a "hibákat", szerintem gyönyörűek, de értelek,hogy valószínüleg nem ilyeneket képzeltél el.De hidd el: gyönyörűek!!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kedvesek vagytok, de hiába venném vissza a kukából, semmit nem tudnék vele kezdeni, mert ezek kb. 1.5x1.5 cm-es darabok voltak, csak próbálkoztam a színekkel :)

    VálaszTörlés
  4. Ismerem a kételkedés problémáját. Mást is várhattál ha konkrét elképzelésed volt....
    De NAGYON jók lettek!!!!!
    A vásznak esetében is fontos, hogy előtte lucskosra áztasd be, mert gondolj bele a száraz vásznat ahogy mártod felszívja a szín javát, a többi a világosabb változatát. Amúgy nehéz foltmentesen festeni vásznat.
    NAGYON TETSZIK amiket készítettél, már csak azért is mert imádom nyomon követni mások"küszködését". Cak így tovább!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt sem tudtam,pedig logikus: nem szárazon beletömni a festésbe....

      Törlés
  5. Vásznat ha nagyobb darabon próbálsz festeni előbb próbáld ki teával, az ha kissé foltos lesz, mond , hogy direkt így akartad ilyen rusztikusra, :-)
    Arról nem beszélve, hogy a teás festés színtartó.....
    Szépeket csináltál, gyakorolj sokat és belejössz. A színváltós fonal meg szép ......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ezt sem tudtam,hogy a teás festés színtartó....Egyébként én azt szeretem nagyon.Talán,mert teás vagyok?:))))

      Törlés
  6. Az is érdekes lehet,hogy mivel festettél.A columbusnak például van szintelenítője is.Foltost sem szabad kidobni,kísérletezni kell addig amíg az eredmény Neked tetsző lesz.Vagy anyagot ne fazékban fess,hanem tepsiben,akkor kevésbé lesz foltos is.Lehet játszani a festőlé töménységével,hőmérsékletével, a festési idővel,az ecetes fixálás mértékével,sütéssel ha kell vagy akár vasalással.Ha szabad levegőn szárad,megint más lesz.Érdemes a neten keresni egy színkeverési skálát is....jaj és mennyi minden befolyásoló tényező,mint írtad az anyag fajtája,összetétele,minősége is.
    Amiket látok azok szépek,nincs miért szégyenkezned,kísérletezz és előbb-utóbb sikerül majd,amit szeretnél.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emőke köszönöm a segítséget. Ezek csak ilyen 1.5x1.5 cm anyagok voltak.
      Megfogadom a tanácsodat és kísérletezek tovább.

      Törlés
  7. Szia Évi!
    Jól vagy? Minden rendben? Régen láttalak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az érdeklődésedet. Írtam emailt. Mostanában, foltvarró, és szabás-varrás szakkörbe is járok, ott is csinálunk több mindent, it is megmutattam a karácsonyi díszeket. Tegnap előtt virágokat csináltunk, majd felteszem azt is.

      Törlés