2011. augusztus 15., hétfő

Ovis leszek

Minden szülő szembesül azzal a ténnyel, hogy csemetéje óvodáskorú lesz. Kinél előbb, kinél utóbb, de bekövetkezik a nagy esemény.
Már a jelentkezéssel, vagy még előbb elkezdődik a dolog. Javaslom a Szülőknek, ne az legyen az elsődleges szempont, hogy közel van az óvoda. A gyermekkel együtt látogassanak meg néhány óvodát, ismerkedjenek az épülettel, az óvónénikkel, a daduska nénikkel, az óvoda programjával, az ovi udvarával.Nézzék meg, hogy érzik magukat a gyermekek az óvodában. Igaz az a mondás, ami az iskolában gyakran elhangzik, hogy "tanító nénit válasszunk". Ez az óvónénire is éppen úgy érvényes lehet, hisz gondoljunk csak bele: ott hagyjuk a gyermekünket egy teljesen idegen környezetbe, vadidegen emberek,között, új, szokatlan minden. Amíg eddig egyedül, vagy testvérrel volt,most sok-sok kisgyerek van körülötte. Mások a szokások, stb. Minket is megvisel a változás, hát még egy pici gyermeket.
Szinte minden óvodában van nyílt nap, amikor a szülők, vagy leendő szülők betekintést nyerhetnek az óvoda mindennapjaiba.
Elmondanám nálunk hogy történik a beszoktatás.
A beiratkozásnál többnyire a csemete is jelen van, így alkalma adódik szemügyre venni az óvodát. Aki bátrabb bejön a terembe,szétnéz, szinte alig lehet elvinni az oviból, aki bátortalanabb, az anya biztonságot adó szoknyája / vagy nadrágja mögül kukucskál.
Ilyenkor már lehetőség van arra, kiválassza a neki legkedvesebb jelet, ha olyan éppen nincs, az óvónénik készségesen elkészítik, ha kivitelezhető. Arra is gondolni kell, hogy később majd ezek a kis kezek is le tudják rajzolni.
Jún. elején Szülői értekezletet tartanak az óvónénik, itt megbeszélik a fontosabb dolgokat, a szülők választ kapnak kérdéseikre.Aki igényli, ahhoz már a nyár folyamán ellátogatnak az óvónénik, ahol lehetőség van a gyermekek jobb megismerésére. Aug.-ban, amikor a nyári szünetnek vége, aki teheti be-be néz, kis időt eltöltenek nálunk, játszanak, ismerkednek az ovival.
Szeptemberben ismét benépesül az óvoda. Az új gyermekeknek apró, névvel és jellel ellátott, nyakba akasztható ajándékkal kedveskednek a gyermekeknek. Az anyukák is ott maradhatnak az óvodában, ez az időtartam kb. 2 hét, amíg fokozatosan hozzászoknak a gyermekek az óvodához, a változáshoz.Egy hétig mind a két óvónéni és a daduska néni is bent van a csoportban, hogy mind hármójukat egyszerre szokják meg a gyermekek.
Igyekszünk a gyermekek igényeihez a lehetőségekhez képest alkalmazkodni.

Erdős Évi üzenete után jutott eszembe, hogy nálunk is minden tavasszal van egy játszóház, amire a leendő ovisokat hívjuk meg, ahol közös játék, barkácsolás,  mesélés, bábozás alkalmával is ismerkedhetnek az óvodai élettel

1 megjegyzés:

  1. A mi ovinkban is hasonlóan történik mindez, ráadásként ismerkedési délutánra hívjuk a kicsiket, akkor csak ők vannak az oviban, így lehetőségük nyílik alaposabban megismerkedni a csoporttal, az óvoda helyiségeivel, a felnőttekkel.
    Ez alkalomból készülünk egy kis együtt játszásra velük: Bábokkal, énekes játékkal, attól függ , mire kaphatóak a picik.

    VálaszTörlés