2011. november 28., hétfő

Mézeskalács

Évek óta, az adventi készülődéskor  az óvodában mézeskalácsot készítünk. Vagy a játszóházban, vagy a csoportban, amit otthon meg lehet sütni, vagy egy lelkes szülő haza vitte és készen került vissza az oviba. Együtt gyúrtuk, nyújtottuk, majd a gyerekek kiszaggatták, díszítették.Közösen szépen becsomagoltuk és mindenki haza vitte ajándéknak.
Sajnos képet nem tudok mutatni róla, itthon nincs kép, az oviban talán van, de én már nem tudom megkeresni, de kölcsön vettem egy képet, innen:
 szekimama.blogspot.com

A recept viszont nagyon jó. Ezt nem tudom hol találtam, de nálam bevált.

Amire szükséged lesz:

20-25 főre elegendő a mennyiség
1 kg finomliszt
30 dkg porcukor
3 tojás
15 dkg margarin
3 kávéskanál szódabikarbóna
őrölt fahéj, szakfűszeg / a kész mézeskalács fűszerkeverék nem olyan illatos /
vegyes virágméz, kb. 15-20 evőkanálnyi / a liszt minőségétől függően

Mézes készítése:

Fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek!
A megszitált lisztet elfelezzük, egyik felébe beleszitáljuk a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket.
 Alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a margarint - nem kell felolvasztani -,a mézet és a tojást. A liszt másik felét apránként szitáljuk hozzá.Először ragad a tészta és úgy tűnik, nem akar összeállni, de ne tévesszen meg senkit, 3-5 perces gyúrás után sikerülni fog.
Fóliába csomagolva éjszakára betesszük a hűtőbe. Használat előtt 1/2 órával  kivesszük.

Iróka készítés:

Egy friss, nem lehűtött tojásfehérjét robotgéppel félig felverünk, apránként beleszitálunk kb. 15-20 dkg frissen darált  porcukrot - ne boltit, mert csomósodást gátló adalék van benne, ettől folyós lesz a máz -.
Amikor már majdnek kész, cseppentsünk bele pár csepp citromlevet, erősít az állagán és csillogó lesz tőle.
Kis műanyag zacskóba tesszük, majd a sarkán 1 mm-es lyukat vágunk. A zacskót 1 cm-re tartsuk a mézeskalácstól, lassan csurogjon a máz, így lesz szép a díszítés.
A mézes először puha lesz, majd megkeményedik. Ha azonban egy napra rozsdamentes fedeles dobozba tesszük és mellé rakunk néhány almagerezdet, ismét puha lesz, hetekig fogyasztható!

Jó sütögetést!

1 megjegyzés:

  1. Drága Éva!
    Szeretettel kívánok így utólag is nagyon boldog születésnapot!
    Nagy csoda, hogy ennyi minden egyezik meg az életünkben!:)Bár azt mondják véletlenek nincsenek, hiszem a jó sorsunk sodort, hozott össze bennünket!:)
    Puszi Neked!
    A mézes receptet pedi d köszönöm, hogy leírtad!:)

    VálaszTörlés